تامین مالی جمعی در ایران موفق می‌شود؟
تامین مالی جمعی در ایران موفق می‌شود؟

بانک جهانی در سندی که به منظور تشویق کشورهای در حال توسعه در به‌کارگیری تامین مالی جمعی منتشر کرده، پرسشنامه‌ای را برای ارزیابی اولیه آمادگی كشورهای در حال توسعه در پذیرش و اجرای تامین مالی جمعی طراحی کرده است.

این تحقیق حدود سه سال پیش در ایران نیز توسط معاونت توسعه كارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با همکاری تعدادی از کارآفرینان و سیاست‌گذاران مرتبط انجام شد. نتایج این پرسشنامه که چهار عامل مؤثر بر عملكرد تامین مالی جمعی شامل فناوری، فرهنگ، قوانین و مقررات و سرمایه را مورد سنجش قرار داده است، در شکل زیر نمایش داده شده است.

  • سطح آمادگی فناوری در ایران ۴.۹ برآورد شده است که نشان‌دهنده نرخ نفوذ مناسب فناوری تلفن همراه و وب در جامعه است.
  • سطح آمادگی تبدیل سرمایه به ارزش نیز ۵ تخمین زده شده است،‌ که بیانگر در حال رشد بودن بازارهای سرمایه‌گذاری در بخش خصوصی است.
  • سطح آمادگی قوانین و مقررات كشور ۳ برآورد شده است، که نشان‌دهنده سطح متوسطی از قوانین بازدارنده است، که البته با تصویب دستورالعمل تامین مالی جمعی در کشور، که بعد از انجام این تحقیق بوده، امتیاز ما در این بخش افزایش قابل توجهی داشته است.
  • در پایین‌ترین سطح نیز، آمادگی فرهنگی کشور ۲.۸ برآورد شده است، که نشان‌دهنده درك محدود از خطرپذیری سرمایه‌گذاری و كارآفرینی است.

با توجه به این نتایج پرسشنامه فوق، اگر پلتفرم‌های فعال در حوزه کرادفاندینگ در کنار متولیان این حوزه بتوانند گام‌های موثری در راستای فرهنگ‌سازی برداشته و طرح‌های با ریسک کنترل شده‌تری را برای تامین مالی معرفی کنند، موفقیت‌های بزرگ در این حوزه دور از دسترس نخواهد بود.